Meten is weten is sturen

Veehouders een vergunning verlenen op basis van een duidelijk emissiedoel: dat onderwerp krijgt de laatste tijd volop aandacht. Maar dan moet wel eerst duidelijk zijn wat de huidige emissie is. Varkenshouder Marko van Asten doet vol enthousiasme mee aan een proef van de provincie Noord-Brabant. 
(artikel uit Landbouw en Voedsel Brabant)

De Van Asten Group herken je aan twee typische kenmerken, zegt Marko van Asten, zoon van Henry en Nellie die het bedrijf in 1974 oprichtten. Het eerste kenmerk is dat het een hecht familiebedrijf is. Hij wijst op een foto die gemaakt werd bij het vijftigjarig bestaan: ‘Rechts is mijn broer, in het midden staat mijn zus. Samen runnen wij het bedrijf.’ Om er niet zonder trots aan toe te voegen: ‘Mijn zoon van 15 jaar zei laatst: “Pap, ik wil misschien ook wel varkensboer worden.”’ 

Duurzaamheid als standaard 

Het tweede kenmerk van de Van Asten Group? Dat duurzaamheid de standaard is. ‘Met een kringloop waarin het varken niet het probleem is, maar de oplossing,’ zoals de voice-over in een promotiefilm zegt. Bij de Van Asten Group zetten ze mest van varkens (alleen al op de locatie in Sterksel gaat het om 4000 zeugen en 19.000 biggen) om in energie en warmte in eigen biogasinstallaties. Zo blijven de stallen warm én het levert stroom op voor tienduizend huishoudens. Het restproduct van dit proces (‘digestaat’) dient als een organische meststof voor de gewassen op de akkers van de Van Asten Group in Duitsland en voor Duitse akkerbouwers, namelijk tarwe, gerst, en koolzaad. 

Lees hier het hele artikel Landbouw en Voedsel Brabant........