Biogas

Op meerdere locaties hebben we een biogasinstallatie. Het biogas wordt geproduceerd uit mest in combinatie met granen, maïs en restproducten uit bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie. De mest van onze varkens en de overige producten worden samengebracht in een speciale tank, die we de 'vergister' noemen. Tijdens dit vergistingsproces komt er gas vrij. Dit gas wordt vervolgens omgezet in warmte en elektriciteit, die we weer binnen ons bedrijf gebruiken. Onze varkens zorgen dus voor de productie van hun eigen warmte en elektra. Het overschot aan elektriciteit dat we produceren, wordt teruggeleverd aan de energieleverancier.

Het overgebleven product na het vergistingsproces noemen we digestaat. De vergisting zorgt ervoor dat het digestaat fors minder CO2 en methaan bevat. Digestaat heeft als voordeel dat het minder sterk ruikt en een homogener product is, dat beter opgenomen wordt door de gewassen op het veld.

Groen gas

Vanaf 2024 gaan wij biogas omzetten naar groen gas. Het biogas wordt aan het normale aardgasnet terug geleverd en is beschikbaar voor de burger en het bedrijfsleven. Daarmee leveren wij weer een mooie bijdrage aan de circulaire economie. Met de productie van 4,5 miljoen m3 groen gas zijn wij niet meer alleen energieneutraal maar zelfs netto energie leverend, zowel op het gebied van stroom en gas. 

WKO (warmte-koudeopslag)

WKO, dat staat voor warmte- en koudeopslag, is een manier om energie in de vorm van aardwarmte of -koude op te slaan. We passen deze techniek toe om de temperatuur in onze stallen te regelen, zowel verwarmen als koelen, zodat het altijd aangenaam is voor onze varkens. Dit systeem creëert een stabiel binnenklimaat voor varkens en heeft daardoor een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van onze dieren. Hierdoor werken wij energiezuinig en vervangen we het gebruik van aardgas.

Zonnepanelen

Bij de Van Asten Group maken we slim gebruik van onze grote dakoppervlakken om zonne-energie op te wekken met behulp van ca. 20.000 zonnepanelen in Duitsland en Nederland. Deze zonnepanelen leveren elektriciteit voor onze eigen bedrijven en daarnaast leveren we ook nog eens 10 megawatt stroom terug aan het net.

In juli 2024 wordt er op onze locatie in Sterksel een accu geplaatst waarmee we 1 megawatt energie op kunnen slaan die we dan weer kunnen gebruiken op tijden dat er geen energie opgewekt wordt. Zo dragen we ons steentje bij aan een duurzamere toekomst voor iedereen.

Contact
Van Asten Group
Kerkedijk 1
6029 RS STERKSEL
Meer informatie?